STÄNDIGE VERTRETUNG – BERLIN

Rhinens bredder er skiftet ud med Spree. Der er altid fyldt op i Ständige Vertretung om aftenen. (Fotos: Hans Christian Davidsen)

Bonns ambassade i Berlin

PÅ STÄNDIGE VERTRETUNG i Berlin kan man hilse på Brandt, Kohl, Helmut Schmidt og få sig overgæret rhinsk øl. Rhinlandets Frohsinn findes midt i den preussiske metropol.

I tysk sprogbrug er en “hjemstavnsfordreven” en tysker, der efter Anden Verdenskrig blev fordrevet fra sin hjemstavn i provinserne øst for Oder-Neiße-grænsen.

Men i Berlin har ordet også en anden betydning. Hundredevis af rhinlændere betegner sig selv som “hjemstavnsfordrevne”, efter at Bonn for otte år siden måtte af med titlen som hovedstad. Masser af embedsmænd, journalister, lobbyister og politikere har måttet vælge: Enten rejste de med til syndens hule, det prøjsiske Berlin, eller de skulle ud for at søge nyt job. Kun få valgte det sidste.

På væggen tænder Helmut Schmidt en smøg, Helmut Kohl er på sommerfeire, Willy Brandt taler til Erfurt, og tre gæster kaster deres sultne blikke på spisekortet.

En af de inkarnerede bonn’ere, der meget mod sine principper, rykkede med til Berlin, var Friedel Drautzburg – en spøjs fyr med et overskæg, der slår Bismarcks med flere længder. Han var i en lang periode formand for borgerinitiativgruppen “Ja für Bonn”, der med næb og kløer kæmpede mod, at hovestaden skulle flyttes fra Bonn til Berlin. Men da først kampen var tabt, var han en af de første, der flyttede med. Her indrettede han sammen med kammeraten (Drautzburg er socialdemokrat og gammel valgkampsleder for Willy Brandt) Harald Grunert et værtshus med rhinlandsk bryggerikultur og Frohsinn – ved bredden af Spree-floden og et stenkast fra Bahnhof Friedrichstraße, den gamle overgangsstation til “Hauptstadt der Deutschen Demokratischen Republik”.

LINK: MINE FOTOS FRA BERLIN 2008 PÅ FLICKR 

Det fik navnet “Ständige Vertretung” – eller StäV som den også hedder i det forkortelsesglade Tyskland. En dobbelt hentydning til, at stedet skulle være et anløbssted for fordrevne rhinlændere og i øvrigt også navnet på Vesttysklands repræsentation i Østberlin i DDR-tiden.

I Bonn tjente Friedel Drautzburg og Harald Grunert på at servere Kölsch og rhinlandske retter med politikere, embedsmænd og journalister som stamkunder. Det var også i deres knejper, at der faldt en historie af i ny og næ. Det skulle “Ständige Vertretung” også være i Berlin, og op på væggene kom et helt familiealbum af stamkunder, kanslere og forbundsdagsmedlemmer. Intet mindre end en imponerende samling af politikere fra tysk politik og journalistik: Brandt, Kohl, Rau, Strauss, Genscher, Helmut Schmidt og sågar Sabine Christiansen. Og her er andre genstande fra Bonn-republikkens tid: Byvåben, ambassadeskilte, avisudklip og karnevalshatte.

LINK: MINE FOTOS FRA BERLIN 2007 PÅ FLICKR

Friedel Drautzburg er blevet kaldt en forræder, fordi han først talte Bonns sag og bagefter vendte på en tallerken. Selv siger han, at han flyttede derhen, hvor kunderne er. Og at kundepleje altid har været hans ypperste mål. I mellemtiden er gemytterne faldet lidt til ro, og Ständige Vertretung har åbnet filialer i Hamborg, Bremen, Hannover, Leipzig og Köln for, at det ikke skal være løgn.

Priserne ligger et pænt stykke over den helt billige ende i Berlin – men hvor får man ellers rigtig godt overgæret øl med traditionel rhinsk Sauerbraten med en sovs af rosiner og pumpernikkel, kartoffelklumper und æblekompot?

HANS CHRISTIAN DAVIDSEN

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.