WESERBERGLAND OG LIPPE

Externsteine ved Detmold er et gammel kultsted. (Fotos: Hans Christian Davidsen)

Externsteine ved Detmold er et gammel kultsted. (Fotos: Hans Christian Davidsen)

En hvid plet på Tysklandskortet

TEUTOBURGER WALD OG WESERBERGLAND ligger ikke længere væk, end det kan klares med en forlænget weekend eller miniferie fra Danmark. Og der er nok at tage sig til i området.

I Berlin vrimler det med københavnere. Ved Rhinen og Mosel kommer busser med jyder, der skal ned og smage vin. Og Harzen har altid haft et ry for at være stedet, hvor pensionisterne tog hen.

I resten af Tyskland er der stort set danskerfrit. Måske passer et stop i Rotenburg ob der Tauber lige i programmet på vej hjem fra en ferie i Sydeuropa. Men ellers er der masser af hvide pletter på Tysklands-kortet i danskernes bevidsthed.

– Jeg vidste ikke, der var så flot der, plejer mange at sige, når man har bevæget sig hen et eller andet sted, de aldrig har hørt om.

Detmold i Lippe må være et af disse steder.

LINK: FOTOS FRA WESER TIL MOSEL PÅ FLICKR

I sig selv er byen ikke noget videre. En ganske hyggelig by nord for den sagnomspundne Teutoburger Wald – med et musikkonservatorium, som med de studerende er med til at give byen en lidt international atmosfære. Og et billigt “Erlebnisbad”, som det hedder nu om stunder – et godt sted, hvis man har børnene med på sommerferie.

Men Detmold er frem for alt et godt opholdssted for udflugter i omegnen. Byen ligger i det nordlige Nordrhein-Westfalen, på højde med Harzen, og altså ikke længere væk fra Danmark og Sydslesvig end til en forlænget weekend eller en miniferie.

I ørnereservatet ved Detmold kan man stå ansigt til ansigt med de fascinerende rovfugle.

I ørnereservatet ved Detmold kan man stå ansigt til ansigt med de fascinerende rovfugle.

En kvart million mennesker besøger hvert år de magiske Externsteine cirka 15 kilometer syd for Detmold. i et smukt naturområde ved overgangen til Teutoburger Wald. Alligevel virker området ikke overrendt. Denne mandag formiddag i højsæson i juli snuser blot 20-25 mennesker rundt ved de op til 37 meter høje sandstensklipper, der har været et kultsted lige fra hedensk tid. Senere er Externsteine blevet et kristent valfartssted, og området omkring stenene er velegnet til vandreture.

På toppen af det næsten 400 meter høje Grotenburg – også i Teutoburger Wald – ligger det kæmpemæssige Hermannsdenkmal. I år 9 efter Kristi fødsel besejrede en germansk stamme under ledelse af Hermann romerne her i Teutoburger Wald, der kom til at danne grænsen mellem Germania Magna og Romerriget. Sådan siger sagnet i hvert fald, og der blev digtet videre på det i den nationalromantiske historieskrivning i 1800-tallet.

Det store mindesmærke er blevet til i samme periode. Ingeniøren Ernst von Bandel gjorde Hermannsdenkmal til sit livsværk, da han i lange perioder boede i en hytte i skoven og fulgte byggeriet, der varede fra 1838 til 1875. Samme år, som det blev indviet, døde Ernst von Bandel som 75-årig, syg og nedslidt.

I Berlebeck i Detmolds sydlige udkant er Adlerwarte absolut at anbefale – også selv om fugle kan interessere en lige så lidt som frimærker. Man bliver betaget af de store ørne, som opdrætterne slipper løs til opvisninger flere gange om dagen – i øvrigt i selskab med gribbe, falke og ugler. Her ser man ikke blot de fascinerende rovdyr i fangenskab. Opdrætterne har så god kontrol over fuglene, at de med deres store vingefang får lov til at glide hen over de skovklædte lavbjerge. Et fantastisk syn er det.

Sydlandsk stemning i Bad Pyrmont. Kurbadet har den største udendørs palmehave i Nordeuropa med 330 palmer. Klimaet er mildt i dale, selv om Bad Pyrmont ligger på højde med Hannover.

PALMER VED HANNOVER

Weserbergland kan også snildt besøges på dagture fra Detmold. På vej til dette område bør man ikke snyde sig for et besøg i Bad Pyrmont, der ligger ved grænsen mellem Niedersachssen og Nordrhein-Westfalen. Af alle Tysklands mange kurbade er Bad Pyrmont en af de mest mondæne. Her bobler bogstaveligt talt danskvand (eller Mineralwasser,, som det nok vil være mere passende at sige på disse kanter) op af jorden – vand med naturligt kulsyreindhold. Og desuden et højt indhold af jern og salt. Kurhaven har den største udendørs palmehave i Nordeuropa med 330 palmer, der vokser op til ti meter op i luften. Vi er på højde med Hannover, men det er det særligt milde klima i Pyrmont-dalen, der gør det muligt. Og skulle det blive for kold træder stadsgartneren til med lidt vintertøj.

Færgetrafik over Weserfloden uden fast sejlplan. Færgen ved landsbyen Polle trækkes og styres ved hjælp af stålwirer.

EN EVENTYRVEJ

Weserbergland er indbegrebet af det tyske miljø, vi kender fra brødrene Grimms eventyr og skrønefortælleren Baron von Münchhausen. Området strækker sig de godt 200 kilometer langs floden Weser fra Minden øst for Hannover til Hannoveresch Münden øst for Göttingen.

Deutsche Märchenstraße hedder ruten også, fordi det hovedsageligt var her, brødrene Grimm hentede stof til deres eventyr. Kilderne var de plattyske folkesagn i landsbyerne omkring den smukke bindingsværksby Höxter.

Det stille og ikke særlig dramatiske flodlandskab har sin egen charme. Små trækfærger krydser med ujævne mellemrum floden ad lange stålwirer. Købstæderne Hameln, Höxter og Hannoversches Münden byder på ren bindingsværksidyl i den særlige Weser-rennæssance med smukke udskæringer i træ. Hameln er kendt for sin fløjtyespillende rottefænger, der ifølge sagnet skal have lokket byens irriterende rotter med i vandet i Weserfloden – og da byens borgere ikke ville betale ham den løn, de havde lovet, tog han alle børnene med sig ud af byen.

Fra midten af maj til midten af september kan man hver søndag på slaget 12 se den lokale amatørscene opføre en halv times rottefængerspil i middeladerdragter på Hamelns Marktplatz.

Og ellers er her både et Rottefængerspringvand, et Rottefængerhus, en Rottefængerhal – ja, selv i bagerierne kan man købe rundstykker udformet som rotter.

Har man ikke fået prosa nok kan man besøge huset, hvor verdens største løgnhals kom til verden. Baronen Hieronymus Karl Friedrich von Münchhausen er født på slottet Bodenwerder den 11. maj 1720, og blev som ung kornet i Det Brunschwigske Regiment, hvor han gjorde tjeneste i Rusland og deltog i krigen mod Tyrkiet. Senere trak han sig tilbage som kaptajn, og levede siden på sit gods, hvor han var optaget af jagt og samvær med sin udstrakte vennekreds. Han morede sig meget med at fortælle fantastiske jagt- og krigshistorier.

En af hans gode venner, professor Rudolph Erich Raspe har senere skrevet bogen om Münchhausens mærkværdige rejser og krigstog i Rusland. Den udkom i 1785, og er efter det blevet udgivet i mange oplag, både med og uden udvidelser. Det er Raspes skyld, vi kender Münchhausen s utrolige historier. Der er dog kommet nye til med årene, og nogle af dem har rod i løgnehistorier fra oldtid og middelalder.

Rottefængeren fra Hameln kan opleves i levende live. I sommermånederne opføres spillet fra 1200-tallet hver søndag klokken 12 af lokale amatørskuespillere på torvet i Hameln.

VAND PÅ TO NIVEAUER

Og til sidst et lille staldtip til nørderne: I Minden ved Porta Westfalica findes Wasserstraßenkreuz, hvor Weserfloden og Mittellandkanal krydser hinanden.

Kanalen bliver ført hen over Weser ad en bro, så er man heldig kan man se to skibe krydse hinanden på forskellige vandniveauer. Broen blev udvidet I 1988, så skibene kunne sejle tværs gennem Tyskland helt til Rusland. Her er et imponerende slusesystem, der gør, at skibene kan stige om mellem de to vandveje.

HANS CHRISTIAN DAVIDSEN

Her langs Weser-floden blev Baron von Münchhausens skrøner og Brødrene Grimms eventyr til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.